
Inca de la inceput vreau sa va spun ca acest articol nu reprezinta un ghid de contructie ci doar o prezentare a ceea ce am reusit sa contruiesc eu acasa. Nu se recomanda a se face o astfel de constructie fara a consulta un specialist, iar folosirea acestuia panou se va face doar cu respectarea normelor de securitatea specifice alpinismului clasic si in prezenta unei persoane cu pregatire in domeniu.
Ideea de a construi un panou de escalada ma chinuia de ceva vreme si dupa cateva luni de documentare temeinica am trecut la fapte care dupa cum veti vedea nu au fost atat de usor de pus in practica.
Locatie aleasa: peretele unei magazii
Inaltime: 3.4 m
Latime: 2m
Pentru inceput am trecut la proiectarea panoului pe calculator si va pot spune ca am trecut prin zeci de faze intermediare pana am ales un model final mai simplu tinand cont si de pretul materialelor care nu este deloc ieftin. Am ales ca material de constructie placaj TEGO, pe care l-am “feliat” in bucati de 50×60 cm pentru o mai buna modularitate si flexibilitate in viitor cand voi dori sa modific structura, montate pe un stelaj de lemn cu profil patrat 64x64mm.
Pregatirea principalelor scule necesare constructiei:
– fierastrau (sau pendular dar mi-a fost lene sa mai trag fir asa ca pentru cateva taieturi M ales un fierestrau clasic)
-ciocan
-nivela
holsuruburi, multeee holsuruburi
-freze
-surubelnita electica
-ruleta
-creion, marker pentru trasare
– piulite cu gheare M10 sau M8 (greu de gasit)
– suruburi de fixare inbus innecat M10 sau M8 depinde de piulita aleasa
Placile modulare se vor gauri atat pentru prindere (gaurile de prindere vor fi finisate pentru a ascunde surubul) cat si pentru fixarea piulitelor cu gheare in care vin fixate prizele cu suruburi inbus M10 (se va gauri dinspre partea unde vin prinse prizele pentru a nu sparge materialul).
Apoi se bat prizele cu gheare dinspre spate, fata opuse unde se vor monta prizele de catarare.
Se va acorda o atentie deosebita unei fixari cat mai corecte pentru o viata cat mai indelungata a piulitei. Adica axul de montaj sa fie cat mai perpendicular pe placaj.
Panoul incepe sa capete forma. Se observa si stelajul care a fost fixat initial de magazie peste care au fost asezate pe rand modulele de TEGO in care au fost montate in prealabil piulitele cu gheare.
Holsurubul de fixare al modulului trebuie sa fie montat intr-un zenc pentru a feri de pericole pe viitorii cataratori.
Pentru o viteza mai mare folosim surubelnita electrica.
Prizele sunt pregatite de montaj. Se observa suruburile inbus care le vor prinde de panou. Atentie la strangere sa nu se rupa. Dupa primele zile de folosire se vor strange repetat pana ajung la un echilibru.
Pentru prizele mai mici, de picior se vor folosi holsuruburi de fixare. Acest lucru trebuie gandit bine mai ales ca nu vor putea fi mutate asa usor fara sa lase urme in viitor. Deci o stabilire a viitoarelor trasee este de dorit inainte de montare.
Nu ma abtin si montez primele prize de proba. Super, merge de minune !!!
Si iata si panoul finalizat !
Apoi a doua zi imi dau seama ca pot face si o prima surploma care era in planul initial. Aici isi dovedeste utilitatea faptului ca am facut proiectul modular.
Demontam panoul unde va fi montata surplomba.
Surplomba necesita ceva lucru si migala pentru ca trebuie sa fie solida. Nu este de joaca !
Panoul este deja gata cu surplomba montata si isi asteapta cataratorii !
In noaptea de revelion am folosit surplomba si drept suport pentru sarmale fiind la inaltime erau ferite de eventualele pisici care ar fi dat atacul !
Stabilim si traseele …..
Asigurarea aflata in partea superioara a panoului.
Surpriza in prima zi a anului nou copii doresc sa faca primul concurs si hotaram sa il facem de tip mansa mai ales ca avem si copii mai mici si este si primul concurs asa de antrenament.
Prin tragere la sorti primul urca Cosmin mezinul concursului.
Bucuros ca a ajuns in top in timp record.
Se pregateste Calin pentru traseu…
Alexandru intra si el in traseu…
Sunt sus ura !
Manuel se pregateste care va deveni si castigatorul concursului din prima zi a lui 2011 !
Gusta victoria din plin.
Avem si o participanta, Ana care isi face curaj si porneste in cursa alaturi de baieti ! Sic !
Na ca am ajuns si eu sus !!!
In final toti au primit premii si s-au simtit cu adevarat mai puternici si siguri pe ei. pentru unii dintre ei fusese prima catarare din viata, prima mansa din viata lor de montaniarzi. Si poate candva cand se vor afla in peretele de stanca isi vor aminti inceputurile, isi vor aminti acesta prima zi din anul 2011.
Si daca tot am ajuns al final va multumesc pentru rabdarea de a fi citit acest jurnal si astept eventualele intrebari de natura tehnica sau de alta natura, va voi raspunde la toti.
misto ceea ce spui , am ramas placuta impresionata de calitatea postarilorpostarilor, te adaug in bookmark sa te citesc si maine
Felicitari pentru panou! Mititel dar suficient pentru progres.
Felicitari si pentru fotografiile deosebite!
Multumesc Dragos pentru vizita si pentru aprecieri. Te mai astept !
wow cat de fain!
Multumesc de vizita si de comentariu Rosemarie. Copii au fost foarte bucurosi si s-au distrat fain pe panou. Acum ca am vazut ca functioneaza am in plan un panou mai mare de vreo 6m inaltime.
Salut !
Mi-a placut ideea cu panoul de catarare, dar si faptul ca ai detaliat din plin, inginereste, realizarea efectiva. Cand voi dori si voi avea mai mult spatiu diponibil in acest sens, probabil ca te voi mai contacta pe marginea subiectului. Totodata e de apreciat aplicatia in randul copiilor. Cu siguranta, candva unii dintre copiii din seara aceea de inceput de an (sau poate toti), dupa ce vor fi parcurs trasee alpine reale, isi vor aminti de primii pasi in alpinism. Activitatile ca cea prezentata de tine contribuie la o educatie sanatoasa in spiritul muntelui.
Aprecieri sincere !
In alta ordine de idei, mi-au placut randurile tale din prezentare ! (ti-as fi scris acolo, dar nu exista posibilitatea) Si eu am facut parte din generatia Smena si Zenit, cand cele 36 de cadre trebuiau foarte bine chivernisite, iar declansatorul se actiona bine-gandit… Mai am si acum Smena Symbol cadou de premiul 1 pe care l-am primit de la parintii mei ce-mi sesizasera zorii pasiunii. Au urmat inclusiv un Nikon F10 cumparat si adus de un prieten direct din America. Negative A/N si color, precum si mii de diapozitive am facut cu acel aparat.
Ar fi multe de discutat, depasind spatiul unui comentariu.
Aprecieri inca o data !
Multumesc Mihai de vizita si de comentariu.
Ai dreptate copii au fost foarte incantati si desi panoul este mai mititel bucuria din ochii lor a meritat tot efortul ! Sa ne auzim cu bine si poate ne mai vedem pe la o seara la Floare de Colt .
hallo
foarte fain, felicitari
ai si o idee asupra costurilor daca se vrea montajul pe un perete de 10m inltime si 8 latime???
multumesc cu bine
ioan
Buna Ioan,
Scuze de raspunsul intarziat insa am fost ocupat cu pregatirea pentru maratonul de la Moieciu. Din ce mai stiu costurile au fost destul de mari pentru ca am cumparat numai materiale de calitate. Pe mine m-a dus cam la 8-9 milioane cu prize cu tot. Deci pentru cei 10 m latime si 8 inaltime mai ales daca nu ai o structura cum am avut eu cred ca o sa coste multicel. Eu estimez ca minim 2-3 mii euro. asa la prima vedere.
as dori sa stiu de unde ati comandat prizele de escalda . ma intereseaza si pe mine sa imi fac un panou de vreo 4 5 metri inaltime. mutlumesc
Salut Paul,
Uite de aici le-am cumparat : http://www.alpinexpe.ro/index.php?page=search&action=products&query=prize&as_values_048=