Alegerea aparatului fotografic – o dilema

Tags

…este prima întrebare pe care ne-o punem cu totii când vrem sa ne luam un nou aparat foto. În primul rând ne scotocim prin buzunare – se pare ca aspectul resurselor financiare este unul dintre principalele criterii pe care se bazeaza viitoarea noastra alegere si achizitie, apoi ne gândim cam ce vrem sa facem cu viitoarea noastra „jucarie”,  la câte poze vom face cu el, la locurile unde îl vom folosi, în ce conditii de clima, în ce situatii, cu ce ocazii…iar lista ar putea continua mult si bine…
Deci sa începem cu aspectul principal…la ce îl vom folosi?
 – Daca urmeaza sa facem cu el fotografii de zi cu zi, cu familia, cu prietenii, vacante,  predominant personaje si scene din cotidian, si nu dorim sa le printam, atunci recomandarea ar fi un aparat cu un senzor de cel putin 6Mp (ce ne va oferi imagini de o calitate satisfacatoare), dar daca vom dori prelucrari ulterioare…10-12 Mp ar fi limita pentru fotografii reusite. Zoom-ul optic al acestor aparate în general este modest (maxim 3x-6x)…dar nu va trebui ca acest aspect sa ne induca în eroare, si sa catalogam aparatele dupa puterea zoom-ului, ci dupa calitatea lentilelor ce îl alcatuiesc. Nu e neaparat ca un aparat cu zoom optic mare sa produca imagini foarte bune, ci unul cu un obiectiv foarte bine corectat.  Aparatele din categoria aceasta se încadreaza în gama de preturi cea mai scazuta, cuprinsa între 100€ si 300€ – pe piata de pe internet.
– Pentru amatorii ceva mai pretentiosi, care vor ca aparatul lor sa captureze imagini care i-ar putea uimi pe prietenii si cunoscutii din jurul lor, un aparat cu controlul manual al parametrilor de fotografiere ar fi alegerea potrivita. În rest toate criteriile alegerii aparatului pot fi comparate cu cele anterioare, nefiind nici macar diferente de pret prea mari.
– Deja pretentiile încep sa creasca…vrem ca aparatul sa poata fi folosit si în conditii care nu sunt suportate în general de aparatele simple, de exemplu umiditate sporita (pe litoral, în apa sarata a marii), deci ne vom orienta catre aparate etanse (pretul acestora fiind ceva mai ridicat), sau spre aparate ce suporta huse acvatice ca accesorii, acestea din urma ar fi recomandarea mea, dat fiind faptul ca nu e necesara cheltuirea diferentei de pret de la început, iar husa mai ofera si o protectie mecanica ce nu poate fi suplinita de catre un corp ermetic. În general multe din firmele ce se respecta produc si huse acvatice pentru modelele mai bune, ce se preteaza la astfel de conditii de fotografiere. Pretul unei huse poate ajunge pana la 250€, în functie de aparatul pe care se va monta.
– Deja fotografia de vacanta si de zi cu zi nu mai este ceea ce ne dorim…vrem mai mult, avem nevoie de un aparat care sa poata lucra în conditii si în moduri nesuportate de micile aparate destinate amintirilor. Un aparat cu optica de calitate superioara, cu moduri de fotografiere flexibile si adaptabile la nevoile noastre ar fi ideal…dar totusi nu vrem sa investim foarte mult într-un aparat profesional, de tip SLR (cu obiective interschimbabile), asa ca vom alege un aparat de tip compact fara elemente ce se pot detasa, cu posibilitatea de a i se aduce îmbunatatiri prin atasarea unor lentile si obiective de conversic ce vor mari performantele obiectivului. În general unele aparate din aceasta clasa satisfac si cerinte exigente  ale fotografilor cu experienta, asa ca acest tip de aparat e destinat semiprofesionistilor sau a amatorilor avansati, care pot oricând transforma hobby-ul în profesie. Calitatea acestor modele este foarte ridicata , dar si pretul adecvat, ajungând pana la 1000€.
– Acum începeti sa va jucati cu adevarat…deja tehnica foto digitala va este familiara, fotografia nu mai este pentru amintire si vreti ca tot ceea ce faceti sa iasa bine. Un simplu obiectiv fix pe un aparat nu va mai este nici pe departe de ajuns, vreti sa puteti fotografia orice subiect va trece prin minte….a sosit timpul pentru un aparat cu adevarat maleabil din punct de vedere al utilizarii sale, puteti fotografia oriunde – din întunericul noptii pana la adâncul apelor, de la infima lume microscopica, pâna la distante asa de mari încât numai privirea le poate atinge. Un aparat profesional cu obiectivele aferente este ceea ce va este necesar acum. Alegerea modelului depinde acum de fondurile de care dispuneti, si de gama de fotografii pe care decideti sa le faceti, performanta acestor aparate crescând odata cu obiectivul achizitionat, iar cum oferta de obiective pentru aparatele firmelor consacrate, este mare, un pret estimativ nu poate fi dat, ci doar un pret de început, al corpului fara obiective, deci cam de la 700€ pana la aproximativ 8000€, veti gasi corpuri de aparate digitale SLR.

Ceea ce se va adauga ulterior la pret e alegerea voastra ulterioara, ce va consta în numeroase accesorii si obiective…
Inchei micul ghid de achizitie, in speranta ca într-o oarecare masura veti sti sa va alegeti aparatul în  functie de criteriile enumerate mai sus.

Digg This
Reddit This
Stumble Now!
Buzz This
Vote on DZone
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Kick It on DotNetKicks.com
Shout it
Share on LinkedIn
Bookmark this on Technorati
Post on Twitter
Google Buzz (aka. Google Reader)

Leave a Reply

Spam Protection by WP-SpamFree

Copyright © 2019 Andrei Dudescu